Zilele filmului polonez - 2014

Afișul filmului polonez

 

Program

 

80 DE MILIOANE / 80 milionów - 27 martie, ora 18.00

Polonia, 2011, 102 min.
Regia: Waldemar Krzystek
Scenariul: Waldemar Krzystek, Krzysztof Kopka

Filmul e bazat pe evenimente reale care au avut loc la Wrocław, în 1981. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de tineri activişti ai Solidarităţii organizează o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului deschis la Banca Naţională, înainte ca acesta să fie blocat. Ofiţerii Securităţii pornesc așadar pe urmele lor. Este începutul unei curse în care sunt implicați deopotrivă preoți și traficanți.

 

 

BICICLETA MEA / Mój rower - 28 martie, ora 18.00

Polonia, 2012, 90 min.
Regia: Piotr Trzaskalski
Scenariul: Piotr Trzaskalski, Wojciech Lepianka

Dimineață. Włodek găsește o scrisoare din care află că soția sa l-a părăsit. Aflat în stare de șoc, acesta ajunge la spital unde este vizitat de fiul său Paweł și nepotul Maciek. Paweł este pianist, locuiește la Berlin, Maciek a venit din Anglia, unde locuiește cu mama sa. Paweł și Maciek nu mai țin legătura de ani buni. Revoltați de plecarea bunicii, ei hotărăsc să o caute și să o aducă înapoi acasă.

 

 

JOIA NEAGRĂ. JANEK WIŚNIEWSKI A CĂZUT / Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł - 29 martie, ora 18.00

Polonia, 2011, 105 min.
Regia: Antoni Krauze
Scenariul: Michał Pruski, Mirosław Piepka

Filmul reconstruiește evenimentele tragice care au avut loc la 17 decembrie 1970, în Gdynia - protestele muncitorești în stradă, care au fost înăbușite cu brutalitate de către armată și miliție. O istorie bazată pe fapte reale despre familia lui Brunon Drywa, lucrător în portul din Gdynia, care a fost împușcat de milițieni în drum spre locul de muncă.

 

 

ZIUA FEMEII / Dzień kobiet - 30 martie, ora 18.00

Polonia, 2012, 90 min.
Regia: Maria Sadowska
Scenariul: Katarzyna Terechowicz

Halina, casieră în rețeaua de magazine Motylek, visează la un trai mai bun pentru ea și fiica sa Misia. Când Halinei i se oferă șansa să devină șef de magazin, ea acceptă. Se convinge însă repede care este prețul unui venit și trai mai bun.

 
 
 
 
Muzeul de Artă Vizuală Galați