Tehnici in tapiseria romaneasca

 

     Ideea organizării acestei expoziţii s-a născut acum aproximativ un an, când, conjuctura a făcut ca eu să primesc sarcina de a gestiona şi proteja toate lucrările de tapiserie pe care le deţine muzeul nostru. Atunci am descoperit piese,  pe care eu personal nu le cunoşteam, şi încântată de calitatea şi frumuseţea acestora, am decis că e absolut necesar ca acestea să fie expuse pe simezele muzeului nostru. Asfel că, din depozitul întunericat dar protector, au ieşit la lumină, în sălile de expunere,  tapiserii realizate de artişti de marcă din arta decorativă românească pentru a bucura privirile şi sufletul publicului gălăţean. Acestă ocazie este destul de rară deoarece dimensiunile mari, monumentalitatea acestor lucrari face dificilă expunerea lor în condiţii care să le avantajeze şi să le pună în valoare.
     Expoziţia îşi propune să prezinte o diversitate de tehnici şi materiale care pot fi folosite în realizarea tapiseriilor (haute lisse, broderie, lână, cânepă, rafie, vâscoză etc),  lucrate cu o mare măiestrie, minuţiozitate, creativitate şi multă răbdare ce ne face onoare în a le prezenta şi preţui totodată pentru valoarea deosebită pe care acestea o au.

 Mihaela Lefterache,
                                                    muzeograf - restaurator
 

      Expoziţia organizată de Mihaela Lefterache face parte din programul instituţiei noastre de punere în valoare a patrimoniului muzeal. Din bogata colecţie de tapiserie contemporană românească, doar o mică parte din piese pot figura în expunerea permanentă a muzeului, de aceea sunt binevenite astfel de manifestări care oferă o privire mai largă asupra acestui domeniu al creaţiei plastice din a doua jumătate a secolului  XX.
     Majoritatea pieselor au fost realizate în deceniile şapte  şi opt ale secolului trecut, perioadă în care s-a afirmat o adevarată şcoală de tapiserie românească corelată cu cele mai noi tendinţe de pe plan internaţional. Expoziţiile de artă decorativă organizate în ţară, în acea perioadă, precum şi participările la expoziţii şi bienale internaţionale din acest domeniu, au constituit o emulaţie pentru creatorii români.
     Diversitatea viziunilor plastice, dar şi o mare diversitate a tehnicilor, practicate de artişti sunt vizibile şi in selecţia de piese prezente în expoziţie. Tendinţele abstracte din arta periodei respective se interferează cu forme sintetice configurând simboluri plastice şi cu influenţe frecvente ale tradiţiilor populare româneşti, atât în modul de concepţie al imaginii cât şi în tehnicile şi materialele folosite.
     Nume importante ale tapiseriei românesti pot fi întâlnite pe simezele expoziţiei, într-un ansamblu care pune în valoare creativitatea şi fantezia: Mimi Podeanu, Ileana Balotă, Elena Haschke Marinescu, Angela Balogh, Viorica Iacob, Pavel Codiţă, etc…


Mariana Tomozei Cocoş,

muzeograf

Câteva imagini ale unor lucrări care sunt prezente in expoziţie
 
Imagini surprinse în timpul vernisajului.
 
Muzeul de Artă Vizuală Galați