Felix AFTENE

Felix AFTENE

 

Făra îndoială, Felix Aftene reprezintă vocația postmodernistă a generației sale, a acelor artiști care-și caută o retorică expresivă prin mijloace plastice curajoase, cumulate într-un sistem de valori cu referință directă în vremurile în care trăim.

De fapt, aproape întraga școală ieșeană de artă din care face parte în mod evident și Felix Aftene se încadrează într-un spirit tipic postmodern, într-un spirit ce valorifică diversitatea opțiunilor tematice și stilistice, indiferent de tehnica de lucru,la un înalt nivel de comunicare intelectuală.

Felix Aftene propune pentru expoziția de la Muzeul de Artă Vizuală din Galați o suită de lucrări care argumentează în mare măsură opinia de mai sus.

În cele 23 de lucrări, toate uleiuri pe pânză, artistul ne confruntă cu un program estetic personal în care corpul și portretul uman  sunt angajate într-o dinamică spațială, aproape scenografică sub diferite reprezentări: case, peisaje, interioare etc.

Remarcăm cu această ocazie admirabila gândire  a spațiului compozițional, alternative și formulări picturale inedite în care ansamblul se alătură în mod original unei iconografii de rezonanță suprarealistă

Fiind un exponent de prima mărime și reprezentând cea mai interesantă mișcare de idei a generației  tinere, Felix Aftene ne traduce cu vocabularul unui limbaj sensibil programul doctrinei sale estetice, ne introduce în lumea creată de el, o lume de personaje și portrete în care „Admirația pentru valențele spiritual umane și diversitatea problemelor de comunicare, reprezintă fondul și esența lumii pe care o recompun  în lucrările mele. Creez un personaj uman, mai degrabă generic, înbogățit de mituri străbătându-și traseele existenței oscilând  între bucuriile  spiritului și ale trupului.” 

L-am citat pe artist ca modalitate directă de a se face înțeles,pentru o mai dreaptă judecată a motivațiilor organizării acestei expoziții, pentru o cunoaștere mai profundă a preocupărilor și tendințelor artistice contemporane.

 

GHEORGHE ANDREESCU
Muzeograf- Artist plastic

 

Vă invităm să descărcați catalogul, în format PDF, de aici.

 

Câteva imagini surprinse la vernisaj

 
 
 
 
 
 
Muzeul de Artă Vizuală Galați