Cosmin Cociș - Vălurile Mayei

Cosmin Cociș     Cu aproape 3 decenii în urmă apărea în Franța o lucrare realizată sub coordonarea cunoscutului eseist și critic de artă Ionel Jianu, „Artiști români în Occident”, care avea ca subiect diaspora plasticienilor români stabiliți acolo. Era un instrument de lucru excelent pentru cei care studiază arta românească. Astăzi, desigur, numărul artiștilor români de pe toate continentele este mult mai mare și – din păcate- e puțin probabil să existe o preocupare metodică de a fi cercetați, de a fi catalogați într-un mod sistematic, într-o bază de date, cu selecția valorică de rigoare.
     De aceea apreciez demersul lui Eduard Costandache, de a studia și de a aduce în atenția publicului Muzeului de Artă Vizuală din Galați artiști români din Occident și să amintim că este a doua expoziție din acest an organizată de el, cu acest scop.
Cosmin Cociș a studiat sculptura la Cluj, s-a stabilit in Franța (are ateliere în Paris și Baroncourt) și este dedicat unei arte experimentale. Din 1999 și până în prezent  a participat la numeroase expoziții din România și din Europa (Ungaria, Franța, Germania, Marea Britanie, Elveția, Grecia, etc..) dar și din Statele Unite.
     E important să evaluăm demersul artistic al lui Cosmin Cociș în contextul mai larg al creației sale. Ceea ce se poate vedea pe site-ul său arată imaginație si o viziune foarte specifică timpului nostru. În același timp putem detecta în lucrările lui o suită de componente specifice secolului avangardelor (secolul XX) dar și acestui  început de secol. Astfel problema hazardului –fie ideatic, fie tehnic – a fost adusă mereu în discuție în această perioadă. Rolul hazardului în concepția și realizarea operei de artă a fost prezent în demersurile suprarealismului sau dadaismului. Folosirea materialelor neconvenționale a devenit o zonă permanentă de investigare începand cu cubismul. Toate aceste probleme le regăsim în suita de lucrări „Valurile Mayei” ca preocupări subiacente. Ne putem gândi și la anumite procedee ale expresionismului abstract, deși maniera și rezultatul sunt diferite. Trebuie să subliniem că hazardul în artă este totuși o coordonată relativă. El trebuie produs/integrat de o mână foarte exersată și de o minte cultivată în domeniul plastic pentru ca produsul, creația să aibă cu adevărat valoare artistică.
     Un alt aspect interesant, specific în mare măsură artei ultimelor decenii, este corelarea dintre materiale neconvenționale, adesea perisabile cu concepte filozofice, mitice, etc.. Este și cazul acestei expoziții și poate al altor demersuri făcute de Cosmin Cocis. Și aș dori să accentuez că este un aspect incitant. „Vălurile Mayei” este în acest caz un concept cu multiple semnificații: iluzie, magie, puteri extraordinare, înțelepciune, iluzie înșelătoare care disimulează realitatea, iluzie în care lucrurile văzute nu sunt ceea ce par. Din prisma acestor traiectorii putem privi suita de lucrări a lui Cosmin Cociș.  Văzând  lucrările artistului ne putem pune tot felul de întrebări.
     Arta este o magie? Este o iluzie? Trebuie să îndepărtăm vălurile iluzorii? Sau trebuie sa ne lăsăm purtați de aceste iluzii care își au adevărul lor, ne spun ceva despre realitatea echivocă a vieții în general sau a fiecăruia dintre noi.
     Categoric, compozițiile lui Cosmin Cociș ne cuceresc vizual prin acea suprafață accidentată, texturată dar și prin fluiditatea cromaticii. Prin felul cum se joacă cu imaginația noastră: e o hârtie stransă de mâna umană ceea ce vedem, sau e chiar suprafața globului pamântesc  văzut de la mare înălțime, cu formele geografice vălurite; e doar un deșeu ce poate fi aruncat, e interfața Google Earth sau e pur și simplu o superbă melodie transformată în irizații cromatice de o mare prețiozitate?
     Neconvenționale, pline de îndrăzneală, lucrările lui Cosmin Cociș și-au îndeplinit menirea pe care o are arta din toate timpurile: aceea de a ne transpune într-o stare de meditație activă, de a ne pune întrebări, de a ieși din rutina cotidiană.
 
Mariana Tomozei Cocoș
critic de artă
 
Fotografii de la vernisaj

Vă invităm să descărcați catalogul expoziției, în format PDF, de aici.

Muzeul de Artă Vizuală Galați