Kinedok

 

     Asociaţia One World Romania şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi au plăcerea să vă invite joi 17 septembrie, ora 18.00, la deschiderea evenimentului KineDok.
     Festivalul One World Romania a debutat în 2008, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh şi este singurul festival de film documentar din România, dedicat drepturilor omului.
     Kinedok este un nou proiect One World Romania, organizat în parteneriat cu alte 4 ţări (Cehia, Slovacia, Ungaria şi Croaţia). Proiectul prezintă 12 filme documentare difuzate concomitent, în peste 20 de spaţii neconvenţionale din 13 oraşe din ţară (Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamţ, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Timişoara).
     La Galaţi, cele 12 filme realizate în România, Polonia, Cehia, Slovacia, Olanda, Ungaria, Danemarca, Croaţia şi Rusia vor fi difuzate la Muzeul de Artă Vizuală, în fiecare joi la ora 18.00, în perioada 17 septembrie-3 decembrie.Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri cu publicul şi cu invitaţii.
     Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

 

Catalogul filmelor care vor fi proiectate poate fi consultat ori descărcat de aici.25 noiembrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Fericiți până la adânci bătrâneți

Titlu (original): Happily Ever After
Titlu (română): Fericiţi până la adânci bătrâneţi
Durată: 83'
Regizor: Tatjana Božić
Limbă originală: Engleză
Anul: 2014
Țara: Țările de Jos, Croația
Producător: Boudewijn KooleIris Lammertsma
Companie producătoare: JvdW film
Distribuție: Journeyman Pictures

www

Atunci când Tatjana Božić îşi găseşte pentru a suta oară dragostea vieţii sale iar lucrurile o iau din nou pe o pantă descendentă, ea se hotărăşte să întoarcă pagina. Relaţia aceasta trebuie să meargă! Tatjana îşi vizitează cinci dintre foştii iubiţi la Moscova, Hamburg, Londra şi Zagreb pentru a afla de ce toate aventurile ei amoroase eşuează. Cu o doză sănătoasă de autoironie, dar şi cu o profundă pasiune, Tatjan îşi dezvăluie relaţiile trecute şi îşi confruntă foştii iubiţi şi pe sine cu complexităţile iubirii contemporane. Documentarul este un film confrontaţional, emoţional, dar totodată umoristic, în care fiecare se recunoaşte cu uşurinţă, în timp ce producătoarea caută cu sârguinţă sfântul graal al dragostei, încununat de acel „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi!”

Sursa: KineDok


19 noiembrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul JOANNA
Titlu (original): Joanna
Titlu (română): Joanna
Durată: 40'
Regizor: Aneta Kopacz
Limbă originală: Poloneză
Anul: 2013
Țara: Polonia
Producător: Adam Ślesicki
Companie producătoare: Wajda Studio

Mulţi oameni urmăresc blogul Joannei pentru că aici învaţă să fie atenţi şi veseli. Joanna îşi descrie viaţa de zi cu zi cu o onestitate şi o precizie copleşitoare. Dorinţele ei sunt simple: o excursie cu familia la lacuri; planurile sale sunt pe termen scurt: să îşi vadă fiul mergând prima oară pe bicicletă. Diagnosticată cu o boală incurabilă, Joanna îi promite fiului ei că va face tot ce-i stă în puteri ca să trăiască mai mult. Pune pe hârtie tot ce ar fi vrut să-l înveţe când ar fi crescut. Cu o poezie vizuală extraordinară, documentarul descrie momentele simple şi semnificative din viaţa de familie a Joannei. Puţinele cuvinte spuse şi cele nerostite niciodată creionează  mesajul filmului, puternic şi totodată extrem de subtil.

Sursa: KineDok12 noiembrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Lumea lui Daniel

Titlu (original): Danielův svět
Titlu (română): Lumea lui Daniel
Durată: 74
Regizor: Veronika Lišková
Limbă originală: Cehă
Anul: 2014
Țara: Republica Cehă
Producător: Zdeněk HolýJana Brožková
Companie producătoare: Vernes
Distribuție: Visible Film

Daniel este un tânăr student şi scriitor. Daniel este, de asemenea, pedofil. Este îndrăgostit şi nu îşi   ascunde orientarea sexuală nici măcar în faţa părinţilor băiatului pe care îl iubeşte. Daniel nu a făcut rău   nici unui copil, aşa cum nici Jirka Fx100d, Tomáš Efix, Petr Kasz, MR_Xguard, Host, Simgiran, Silesia,   Elrond şi nici alţi membri ai comunităţii pedofililor cehi nu au făcut-o. Dar pornirile lor rămân o problemă   gravă și niciun părinte nu le poate accepta. Filmul prezintă suişurile şi coborâşurile din vieţile acestor   oameni. Este un portret al lui Daniel şi al pedofililor cehi. Filmul spune povestea unei lupte constante de   a se împăca nu doar cu societatea ci şi cu sine.

Sursa: KineDok5 noiembrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Sânge

 

Titlu (original): Krov

Titlu (română): Sânge
Durată: 59'
Regizor: Alina Rudnitskaya
Limbă originală: Rusă
Anul: 2013
Țara: Rusia
Producător: Alina Rudnitskaya
Companie producătoare: 317film
Distribuție: Deckert Distribution
Un centru mobil de donare a sângelui traversează oraşele mici ca un circ ambulant. Rusia nu duce lipsă de donatori : bătrânii, tinerii, şomerii şi pensionarii se aşază la cozi aşteptând să fie preluaţi de asistentele tenace şi amabile. Statul plăteşte 850 de ruble pentru o jumătate de litru de sânge, echivalentul a 15 EURO. Pentru mulţi acesta este singurul venit. Filmul pulsează de viaţă ca sângele care curge prin artere. Chirurgii salvează vieţi în timp ce sângele oamenilor sărmani se scurge din ei, realizând o metaforă puternică a societăţii ca întreg. 
Sursa: KineDok


29 octombrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Normalizarea

 

Titlu (original): Kauza Cervanová

Titlu (română): Normalizarea
Durată: 100'
Regizor: Robert Kirchhoff
Limbă originală: Slovacă, Engleză, Cehă, Ucraineană, Franceză
Anul: 2014
Țara: Republica Slovacă Republica Cehă
Producător: Robert Kirchhoff
Companie producătoare: atelier.doc Česká televize
Versiunea slovacă a filmului „The Thin Blue Line” (capodopera lui Errol Morris) repovesteşte dispariţia şi crima neelucidată a unei tinere, care a avut loc cu treizeci de ani în urmă. Cazul a fost mediatizat de presa comunistă iar în cele din urmă şapte indivizi au fost găsiţi vinovaţi pentru odioasa crimă. Aceştia susţin acum că sunt nevinovaţi. O poveste despre dreptate și despre felul în care justiția poartă pe umeri povara unui trecut încă tulbure.
Sursa: KineDok


22 octombrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Man with Balls

Titlu (original): Men with Balls / Besence Open 
Titlu (română): Turneul de la Besence
Durată: 68'
Regizor: Kristóf Kovács
Limbă originală: Maghiară
Anul: 2013
Țara: Ungaria
Producător: Judit Stalter
Companie producătoare: Laokoon Filmgroup
Satul unguresc Besence are doar 126 de locuitori cu un şomaj de 98%. Primarul decide să pună satul său amărât pe hartă. Aplică pentru fonduri şi reuşeşte să obţină bani pentru două proiecte : un proiect horticol şi un teren de tenis. După deschiderea oficială şi inaugurarea terenului, Kari, antrenorul îşi face apariţia în sat împingând un căruţ de cumpărături plin de mingi şi rachete de tenis. Primul sezon de tenis începe în forţă. Până la urmă, e mai bine decât să tot aştepţi un loc de muncă. Scenele din viaţa satului alternează cu grijile de zi cu zi, grija banilor, a locului de muncă şi bineînţeles, a tenisului. Vara în Besence trece uşor, relaxat. Dar nu durează mult până ce apar tensiuni în jurul terenului. Vor reuşi primarul şi Kari să lanseze Turneul de la Besence ?
Sursa: KineDok


15 octombrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul București, unde ești?
Titlu (original): Bucuresti, unde esti?
Titlu (română): Bucureşti, unde eşti ?
Durată: 76'
Regizor: Vlad Petri
Limbă originală: Română
Anul: 2014
Țara: România
Producător: Vlad Petri
Companie producătoare: Activ Docs
 
La 23 de ani de la Revoluţia română, oamenii sunt din nou pe străzile din Bucureşti, recucerind spaţiul public. Regizorul urmăreşte poveştile lor timp de un an, de la prima zi a protestelor până la ultima zi a referendumului împotriva Preşedintelui Băsescu. Un documentar incisiv despre oameni devastaţi şi impulsivi, confuzi și curajoși în acelaşi timp. Şi despre o revoluţie care se transformă într-o absurditate tragică.
Sursa: KineDok
 
 


8 octombrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Recidiva
Titlu (original): Comeback
Titlu (română): Recidiva
Durată: 85'
Regizor: Miro Remo
Limbă originală: Slovacă
Anul: 2014
Țara: Republica Slovacă
Producător: Barbara Harumová Hessová
Companie producătoare: AH production RTVS VŠMU

Într-una dintre cele mai bine păzite penitenciare din Slovacia, unde majoritatea deținuților revin regulat, timpul trece greu. Doi recidivişti îşi evaluează trecutul şi privesc spre viitor întrucât se apropie ziua eliberării. Cum arată întregul proces şi ce se aşteaptă Zlatko şi Miro să găsească în afara închisorii după ani de zile ? Ies din închisoare cu mâinile goale, fără educaţie şi cu cazier. Au o familie complicată şi niciun prieten care să le fie model şi care să-i ajute să se integreze şi să aibă o viaţă normală. Derutaţi, observă schimbările care au avut loc între timp – femeile, maşinile, moda, smart-phone-urile, totul s-a schimbat, dar ei au rămas aceiaşi. O poveste despre reintegrarea recidiviştilor şi despre ce înseamnă să fii blocat într-un cerc vicios.  

Sursa: KineDok1 octombrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul Sugar Blues

Titlu (original): Cukr Blog
Titlu (română): Sugar Blues
Durată: 79'
Regizor: Andrea Culková
Limbă originală: Cehă
Anul: 2014
Țara: Republica Cehă
Producător: Daniel Tuček
Companie producătoare: Golden Dawn
Distribuție: Taskovski Films
Regizoarea care suferă de diabet de sarcină este obligată să renunţe la zahărul rafinat. Resimţind simptomele sevrajului, îşi dă seama cât este de dificil. Zahărul este peste tot, de la chifle şi pâine la semipreparate şi bere. Se găseşte în conservele de legume, în chipsuri şi cârnaţi, chiar şi în ţigări, precum şi în publicitate şi politică. Regizoarea investighează impactul sutelor de ani de consum de zahăr asupra indivizilor şi societăţii. Ea descoperă puterea imensă pe care această pudră albă a avut-o de-a lungul timpului până în zilele noastre. Descoperă legături între disfuncţiile mentale sau comportamentale şi consumul excesiv de zahăr. Filmul combină observaţia ştiinţifică şi documentarul social cu situaţii documentare din viaţa reală.

Sursa: KineDok

 


24 septembrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul aici... adică acolo

Titlu (original): aici...adică, acolo
Titlu (română): aici...adică, acolo
Durată: 76'
Regizor: Laura Capatana Juller
Limbă originală: Română
Anul: 2012
Țara: România
Producător: Alexandru Solomon
Companie producătoare: HiFilm Productions
Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş care au crescut cu bunicii. Părinţii lor lucrează în Spania, ca mulţi alţi români. Când au plecat, viitorul lor părea promiţător : cu banii câştigaţi în Spania voiau să construiască o casă în care toată familia să trăiască fericită. După mai mult de 10 ani, lucrurile nu s-au desfăşurat chiar aşa cum plănuiseră, iar casa cea mare este departe de a fi terminată. 
Sursa: KineDok
 


17 septembrie 2015, ora 18:00 se va difuza filmul EPUIZAȚI

Titlu (original): Potrošeni
Titlu (română): Epuizați
Durată: 93'
Regizor: Borut Šeparović
Limbă originală: Croată
Anul: 2014
Țara: Croația
Producător: Borut Šeparović
Companie producătoare: MONTAЖ$TROJ

„ Epuizați” este un film despre cele mai importante momente ale vieţii. Protagoniştii filmelor sunt persoane cu vârste peste 55 de ani – cei care au trăit peste 30 de milioane de minute. Filmul arată audiţiile şi procesul de realizare a unei piese de teatru şi a unui documentar. Personajele sunt provocat să vorbească despre cele mai importante minute din viaţa lor într-un număr de secunde egal cu vârsta lor. Vorbesc despre viaţă şi moarte, fericire şi durere cu o onestitate brutală. “Epuizați” arhivează procesele în care protagoniştii devin mai mult decât indivizi adunaţi la întâmplare: trebuie să înfrunte împreună decadele propriei tăceri şi să-şi asume responsabilitatea pentru lumea în ruine pe care o lasă moştenire noilor generaţii.

Sursa: KineDok

Vă oferim trailer-ul filmului

 

Muzeul de Artă Vizuală Galați