Nicolae Săftoiu - APE

Afisul expozitiei

VISĂTORUL- Nae Săftoiu

Sunt oameni care visează des.
Sunt oameni care spun că nu visează niciodată.
Sunt oameni care susțin că pot interpreta visele.
Eu recunosc că visez destul de des.
Mai interesant este ce îmi aduc aminte din vise.
Uneori sunt lucruri foarte concrete, imagini și derulări perfecte înțelese în timpul visului și apoi rememorate cu bucuria că a fost doar un vis. Alteori cu tristețea că a fost doar un vis.
Rememorarea este cea mai complicată.
Atunci apar fantasme, frânturi, clipe de neliniște sau bucurie, un amalgam de imagini aparent fără sens.
De ce cele mai multe ori încerci să dai un rost haosului din imaginile ce se succed în unduiri aparent logice și cunoscute din viața ta cu o acuratețe care îți este foarte familiară.
Poți visa frumos sau urât.
Poți visa apa în curgerea ei sau în băltirea cu mormane de frunze umede, poți visa melci, cochilii, siluete, îngemănări de trupuri, fragmente de mișcare, poți visa în culori, poți visa fețe cunoscute în cele mai nebănuite alăturări de corpuri și cu mimică diferită, poți visa corăbii, bărci, păsări, animale fantastice.
Când te trezești este posibil să iți dai seama că te afli într-o expoziție de grafică sub semnătura VISĂTORULUI,  Nae Săftoiu.
 
Dr. Dan Basarab NANU
Manager
Muzeului de Artă Vizuală
 

Simbol al genezei și al purificării, principiu regenerator, expresie a zbuciumului sufletesc dar și a înțelepciunii, sau a fertilității, a căutării idealului, expresie a gândirii orizontale - iată câteva semnificații simbolice ale apei pe care am simțit nevoia să mi le reamintesc când am contemplat lucrările lui Nicolae Săftoiu. Grafician de mare finețe a tehnicii și a semnificațiilor ideatice înglobate în opera sa, Nicolae Săftoiu ne oferă o bogată selecție de lucrări sub acest generic, lucrări realizate în ultimii ani cu aceeași expresivitate și forță imaginativă pe care a avut-o permanent de-a lungul carierei sale. Într-adevăr, ochiul descifrează din fluxul de imagini ce ocupă suprafața compozițională un uimitor amestec de trupuri umane și elemente vegetale, un întreg bestiar cu valențe de fabulă, totul oscilând între real, fantastic și mitologic. Liniile întrețesute în hașuri fine, ne captează, ne dezvăluie un întreg proces al metamorfozei, al devenirii, avem in fața noastră o vitală expresie a unei lumi tensionate, senzuale și spirituale în același timp; ea se constituie într-un univers fluid ce degajă un fel de magie pe care o putem identifica în ceea ce simplu, am putea denumi, arta lui Nicolae Săftoiu.

Mariana Tomozei Cocoș
critic de artă
 
”Eu știu să desenez, nu să scriu” spune Nae Săftoiu cu modestie. 
În realitate el desenează cuvinte. Cuvinte nescrise. 
In arta lui unele personaje șoptesc, altele vorbesc, altele țipă, iar cele mai multe tac într-un înțeles profund. Desenele lui stau în picioare și te privesc drept în ochi, provocator și sincer, pentru că nici măcar în artă Nae Săftoiu nu e ipocrit, ți-arată lumea exact cum este.

Chipurile omeneşti au fost dublate de chipuri ale animalelor, de flori, de ape, de lumini și umbre, iar maestrul Săftoiu și-a construit opera sub totemul calului de cursă lungă care, chiar dacă pierde bătălii, are știința de-a câștiga lupta, pentru că o duce în mod onest.

Există „mâini” care lucrează deasupra mesei noastre de lucru, deasupra puterii noastre de-a vedea şi înţelege. O astfel de mână a aşezat lucrurile în aşa fel încât eu să fi avut privilegiul de a cunoaşte, înţelege, admira şi iubi un astfel de om. Şi atât timp cât astfel de oameni există nu e totul pierdut!

Dana Roșca Potorac

 
 
 
 
Muzeul de Artă Vizuală Galați