Kinedok - 2017

Din 27 aprilie, în fiecare joi:

 

8 iunie 2017, ora 18:00

Titlu (original): Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС
Titlu (română): Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret
Durată: 86
Regizor: Mina MilevaVesela Kazakova
Limbă originală: Bulgară
Anul: 2014
Țara: Bulgaria

www

În anii ’60 și ’70, Bulgaria comunistă avea un celebru studio de animație, cu Donyo Donev drept lumină călăuzitoare. Scurtmetrajele sale, printre care „Satul Inteligent”, „De Facto”, „Pardon” și îndrăgita serie „Trei proști”, au făcut deliciul spectatorilor de acasă și din străinătate. Însă, așa cum se dezvăluie în acest documentar, adevărata forță creatoare din spatele acestor filme a fost „asistentul” lui animator, Antoni „Unchiul Tony” Trayanov. Și mai îngrijorător, documentarul afirmă că Donev și alte figuri de rang înalt din studio colaborau cu poliția secretă bulgară. Documentarul plin de pasiune realizat de Mina Mileva și Vesela Kazakova – ce a stârnit controverse în Bulgaria, după un record de rulare în cinematografe în Sofia – spune o poveste a controlului de stat și a corupției din era comunistă, o poveste relevantă pe scară largă pentru lumea colaborărilor creative și pentru recunoașterea meritelor.


1 iunie 2017, ora 18:00

itlu (original): Кеймбридж
Titlu (română): Cambridge
Durată: 64
Regizor: Eldora Traykova
Limbă originală: Bulgară
Anul: 2015
Țara: Bulgaria

Dolni Tsibar este un sat întins din nord-vestul Bulgariei – cea mai săracă regiune a Uniunii Europene. 99% din localnici sunt romi. Datorită interesului acordat de aceștia educației, media i-a numit, ironizându-i, Cambridge-ul romilor. Filmul urmărește viața de zi cu zi a satului, pe perioada unui an întreg. Un an întreg din viața școlii primare locale, unde profesori dedicați se străduiesc să ofere elevilor cea mai bună educație posibilă cu resurse limitate. Într-un stil calm, observațional și fără niciun comentariu, regizoarea Eldora Traykova ne introduce în viața satului și a localnicilor acestuia. Profesorii, copiii, părinții și sătenii vorbesc despre viețile lor de zi cu zi, își narează propriile autobiografii și vise. De-a lungul drumului, devine clar ca școala în sine nu este cu mult diferită de orice altă școală – sunt doar circumstanțele excepționale. Romii încă sunt tratați ca niște cetățeni de mâna a doua și se lovesc de discriminare în fiecare zi. Mulți dintre copii au părinți care lucrează în străinătate, iar sărăcia este un lucru obișnuit. Între timp, copiii sunt nevoiți să învețe extraordinar de bine dacă vor să aibă șanse pentru un viitor mai bun. Un tată este furios pe gemenii săi deoarece unul dintre ei a luat numai 10 și un singur 9 – care i-ar putea pune in pericol visul de a ajunge la facultate. Ca o pedeapsă, aceștia trebuie să aibă grijă de o capră pe timpul vacanței de vară.


25 mai 2017, ora 18:00

Titlu (original): Utgått på dato
Titlu (română): Expirat
Durată: 54
Regizor: Kieran Kolle
Limbă originală: Norvegiană
Anul: 2017
Țara: Norvegia

www

În bogata țară a Norvegiei, risipa de alimente este o problemă imensă cu nicio soluție aparentă. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a crește gradul de conștientizare a problemei și să inițieze schimbări sociale și voința politică de a lua măsuri în legătură cu acest lucru. Ei plănuiesc un tur de 5 săptămâni pe bicicletă, din nordul Norvegiei către sud – aproximativ 3000 kilometri – un efort uriaș care necesită ca ei să consume multă mâncare nutritivă pe parcursul drumului. Singura problemă este de altfel chiar propria și unica lor regulă: Toate mesele trebuie să provină din alimente aruncate. Deși sarcina pare dificilă, pe drum întâlnesc multe persoane care îi ajută și care s-au săturat să vadă mâncare bună în tomberoane. Exploatarea produselor expirate nu a avut niciodată un gust atât de bun.


18 mai 2017, ora 18:00

Titlu (original): Turizam!
Titlu (română): Turism!
Durată: 52
Regizor: Tonći Gaćina
Limbă originală: Croată
Anul: 2016
Țara: Croația
 
„Turism!” este un film despre vânători iscusiți, despre prada lor luată prin surprindere și, în cele din urmă, despre discreții saprofagi, care sunt acolo pentru a strânge resturile. Fiecare dintre ei are un rol colosal într-un ciclu al vieții care are loc în fiecare vară pe coasta Adriaticii, atunci când „sezonul de vânătoare” începe și mii de turiști din lumea întreagă se îngrămădesc în vizită. Gazdele experimentate știu fiecare truc cu privire la modul de a-și face oaspeții să se simtă ca acasă și să revină. Pe de altă parte, turiștii par să trăiască într-o binecuvântată ignoranță în ceea ce privește jocul din care fac parte, observând totul prin lentilele aparatelor de fotografiat. După toată distracția și jocurile, mâncarea bună și priveliștile de neuitat, când petrecerea se termină în sfârșit, oaspeții părăsesc coasta Adriaticii cu sute de impresii și selfie-uri, iar scena este preluată de personalul de curățenie, care este acolo să facă loc pentru runda următoare și pentru a reporni ciclul.


11 mai 2017, ora 18:00

Titlu (original): Slobodni
Titlu (română): Liberi
Durată: 73
Regizor: Tomislav Žaja
Limbă originală: Croată
Anul: 2015
Țara: Croația

Către pagina web originală -> www

Timp de doi ani, Liberi, urmărește drumul către libertate al unui grup de persone din Croația care suferă de dizabilități intelectuale. Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia și Andjelko au două lucruri în comun: sunt marginalizați de societate și visează la libertate: îi cunoaștem în faza în care sunt instituționalizați și observăm ce înseamnă să fii izolat, privat de intimidate și de dreptul de a decide cu privire la propria viață. După decenii petrecute în instituții, cu toții află că vor fi eliberați și că își pot imagina un nou început: Ivan și-a dorit dintotdeauna să devină ofițer de poliție, Enes își cumpără o cameră video și începe să documenteze viața cotidiană. Tina și Kruno vor să se căsătorească, Mirko și Tono visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să-și găsească o iubită și un loc de muncă. Camera îi urmărește individual, surprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificatică schimbare din viața personală. O ocazie bună, pentru fiecare dintre noi, cei care nu am avut de a face cu aceste instituții, să reflectăm asupra propriilor vieți și asupre libertăților pe care le-am naturalizat în societatea în care trăim.

 


4 mai 2017, ora 18:00

Titlu (original): FC Roma
Durată: 76
Regizor: Rozálie KohoutováTomáš Bojar
Limbă originală: Cehă
Anul: 2016
Țara: Republica Cehă
Producător: Pavla Kubečková
Companie producătoare: nutprodukce

www.fcromafilm.cz

 

Anul trecut o echipă bizară de fotbal a început să joace în cea mai slabă ligă de fotbal din Republica Cehă – echipa este formată în principal din jucători romi. Chiar dacă orice fan al fotbalului știe de campania UEFA „Spune Nu Rasismului”, încă există locuri în care nu toți jucătorii sunt considerați egali pe terenul de fotbal. Având în vedere că discriminarea față de minoritatea romă în Republica Cehă este foarte ridicată, unii jucători din alte echipe din liga Děčín au refuzat să joace cu FC Roma – un detaliu important ar fi și că FC Roma a câștigat majoritatea meciurilor pe care le-a avut. Vor putea jucătorii FC Roma să convingă pe toată lumea că nu sunt niște golani de la marginea societății și că doar vor să joace fotbal? 

 


27 aprilie 2017, ora 18:00

Titlu (original): Doar o răsuflare
Durată: 67
Regizor: Monica Lăzurean-Gorgan
Limbă originală: Română
Anul: 2016
Țara: România
 
„Doar o răsuflare” explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Reprezentând atât o călătorie inițiatică, cât și o parabolă teologică, filmul urmărește 7 ani din viața familiei Sircea din Copșa Mică, România, capturând în imagini picturale de poezie pură încercările și necazurile lui Dobrin, ale soției sale Lia și ale celor 3 copii. Dobrin așteaptă să se întâmple un miracol, care să o facă pe mezina familiei să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce îi vedem copiii devenind adulți, suntem martori la felul în care conexiunea lui strânsă cu Dumnezeu are un impact puternic asupra relațiilor de familie.
Filmul dezvăluie absurditatea și frumusețea, fragilitatea și puterea ființei umane, prinse între iubire și credință, pământ și rai. Reiterând povestea lui Iov, această fabulă existențială despre iubire, credință și ciocnirea dintre ele prezintă schimbările complexe care au loc de-a lungul timpului în cadrul dinamicii emoționale a familiei, pe fondul transformării ecologice, sociale și economice.
 
 
Muzeul de Artă Vizuală Galați