Structuri Urbane - Corneliu DRĂGAN-TÂRGOVIȘTE

 

Corneliu Drăgan-Târgovişte este prin excelenţă un acuarelist. A ales această tehnică şi nu a ales-o pe cea mai uşoară, ba din potrivă. Astăzi, când privim o acuarelă poate că ni se pare că-i un lucru uşor de realizat, pentru că avem tendinţa să o comparăm cu alte tehnici în care lucrează artiştii, însă făcând acest lucru este posibil să ne înşelăm. Uneori este chiar mai dificilă decât uleiul, pentru că spre deosebire de acesta, asupra acuarelei nu se mai poate interveni. Deci ce ai făcut, rămâne bun făcut. Prin urmare, eu cred că artistul care selectează această tehnică şi îşi doreşte să lucreze astfel, trebuie să aibă o anumită structură interioară ca artist şi trebuie să fie un om suficient de bine motivat şi de cerebral, încât să ştie exact ce îşi doreşte să facă. Asta, în pofida faptului că acuarela este atât de diafană. Iar de acest lucru puteţi să vă convingeţi doar privind lucrările expuse în această seară.”

Luiza Barcan, 
critic şi istoric de artă

 

“Veţi vedea foarte bine că artistul Corneliu Drăgan-Târgovişte ştie să definească structura fiecăruia dintre aceste peisaje. Şi sunt sigur că veţi recunoaşte multe dintre ele, ca fiind locuri prin care aţi trecut în persoană, dar pe care nu le-aţi remarcat, dar pe care acum, văzându-le pe simeza, le descoperiţi acea frumuseţe ascunsă, pe care nu aţi sesizat-o la prima vedere.”

Valentin Tănase,
pictor si grafician, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei

 

“În ceea ce înseamnă peisajul citadin artistul ne devoalează admirația sa pentru civilizația arhitectonică a sfârșitului de secol XIX și a primei jumătăți a secolului XX. Case vechi, monumente, biserici, străzi, parcuri, toate aceste repere emoționale sunt peliculizate în scenele unui film acuarelistic original, în care regizorul este spontan, fluent și convingător. Frontoane, ancadramente și cornișe de clădiri construite în stil clasic, baroc sau neoromânesc, poezia zidurilor ce se înalță către ceruri, ferestre deschise în timp, ne spun povestea unei lumi pline de nerv și substanță. Pe străzile din inima lui Corneliu Drăgan-Târgoviște domină forfota vieții urbane de odinioară înnobilată de grațioase siluete umane, ce pășesc în ritmul alert al vieții cotidiene.” 
dr. Laurenţiu Guţică,
istoric, director Muzeul Judeţean Olt
 
Câteva imagini surprinse la vernisaj
 

Muzeul de Artă Vizuală Galați